tiistai 18. huhtikuuta 2017

Jodel (Sovellus 1/2)

Lueskeltuani muiden esittelyjä, tulin siihen tulokseen että haluan esitellä sovelluksia joita muut eivät ole vielä maininneet. Halusin myös valita kaksi sovellusta, joita olen henkilökohtaisesti käyttänyt. Tätä kautta pystyn ehkä antamaan tarkemman käsityksen siitä miten sovellukset toimivat ja mihin niitä käytetään.

Jodel

Jodel on mobiilisovellus, jossa käyttäjät lähettävät anonyymisti viestejä muille käyttäjille. Viestit ovat näkyvissä jokaiselle kymmenen kilometrin säteellä olevalle. Jodel käyttää GPS-teknologiaa käyttäjän sijainnin paikantamiseen, jonka avulla se määrittää kenelle lähetetty viesti eli jodlaus näkyy. Jodelissa on mahdollista lähettää 230 merkkiä pitkä viesti, tai vaihtoehtoisesti kuva. Kuvaan on mahdollista lisätä kuvateksti. 

Kuvankaappaus Jodelista. (Lähde: http://yle.fi/uutiset/3-9219936)


Sovelluksessa on mahdollista äänestää muiden viestejä ylös ja alas äänillä. Yleisesti siis asialliset ja hauskat viestit voivat saada muilta käyttäjiltä tukea, jonka avulla ne saavat enemmän näkyvyyttä. Asiattomille viesteille on vastikään mahdollista antaa alas ääni, ja viiden alas äänen saatuaan viesti poistuu sovelluksesta kokonaan. Tämän järjestelmän avulla sovellus pysyy siistinä sinne kuulumattomalta materiaalilta. Jodelissa jokaisella käyttäjällä on karma. Karmaa saa lisää arvioimalla muiden viestejä, ja saamalla positiivisen arvion omaan viestiin toiselta käyttäjältä. Karmaa menettää, kun joku antaa omaan viestiin negatiivisen äänen. Karman tippuessa nollaan, tai liian monen oman viestin poistuessa sovelluksesta käyttäjä saa hetkellisen käyttökiellon.

Jodel on alunperin korkeakouluopiskelijoille luotu sovellus, jonka avulla he pystyvät olemaan yhteydessä oman alueensa muihin opiskelijoihin. Kuitenkin Jodel on yleistynyt myös muiden ihmisryhmien keskuudessa, ja sen käyttäjäkunta on laajentunut huomattavasti. Tämän vuoksi Jodeliin on tullut päivitysten mukana kanavat, joissa voi keskustella itseä kiinnostavista asioista.

Kuvankaappaus kanavista. (Lähde: http://someco.fi/blogi/jodel-anonyymi-keskustelu/)


Jodelin säännöissä on kielletty kaikenlainen mainostaminen. Myöskään sovelluksessa ei saa mainita muita henkilöitä nimeltä ilman heidän suostumustaan. Tämän takia sovelluksen hyödyntäminen työelämässä voi olla vaikeaa. Kommunikointiin on kehitetty parempia sovelluksia, eikä yritykset voi käyttää sitä markkinointikanavana. Jodel toimii kuitenkin hyvänä kanavana kysyä ihmisten mielipiteitä. Käyttäjien anonyymisyys edesauttaa saamaan rehellisiä mielipiteitä, koska henkilöä ei voida yhdistää tiettyyn näkökulmaan. 

Olen itse käyttänyt Jodelia ja pidemmän aikaa. Sovellus on mielestäni hyvä paikka keskustella ihmisten kanssa lähes mistä tahansa asiasta. Sovelluksen käyttäminen on helppoa, yksinkertaista ja nopeaa. Älypuhelimella sovellukseen pääsee milloin tahansa, ja missä tahansa. Sovelluksessa on mahdollista merkitä keskusteluja, jonka avulla on mahdollista lukea itseä kiinnostavia viestejä muilta käyttäjiltä kuukausia niiden julkaisemisen jälkeen. 




4 kommenttia:

  1. Mulla on Jodelin kanssa ongelma. Unohdan koko sovelluksen aina hetkeksi, varmaankin silloni jos pahoitan mieleni siitä. Sitten muistan taas koko sovelluksen, ja aikaa sielä menee aivan liikaa. Kun en ole sielä, iloitsen siitä etten ole koukuttunut siihen, ja kun olen taas sovelluksen kiemuroissa, tuntuu että tiedän kaikesta kaiken.

    Parhaimmat jodlaukset tulevat Tomi Björkiltä.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava esittely Eero! Osaatko kertoa, millaisista käyttäjämääristä puhutaan? Onkohan täällä muita Jodelin käyttäjiä?

    VastaaPoista
  3. Hauskaa, että teit Jodelista esittelyn! Käytin Jodelia joskus, mutta poistin sen kun puhelimesta loppui tila. Olinkin jo ehtinyt unohtaa koko sovelluksen olemassaolon. Täytyykin klikkailla itseni sovelluskauppaan ja ladata se takaisin :) ainut huono puoli Jodelissa on se, että siellä saa kulutettua huomaamatta tunnin jos toisenkin...

    VastaaPoista

Työntekijän/hakijan tietosuoja

Jokaisella työntekijällä on oikeus olla selvillä siitä, mitä tietoja hänestä kerätään. Työnantajalla ei siis ole oikeutta katsella työntekij...